vineri, 4 aprilie 2014

piedici și arme

Condensate și eliptice, poemele lui Gabriel Daliș sunt aglutinări de imagini stranii și obsedante – în covârșitoare măsură, descinse toate dintr-un imaginar al terorii și al violenței. Aproape nu există poem în care ceva să nu se rupă, ardă, sfâșie, hăcuie, distrugă. E o lume în care, cum memorabil spune el undeva, „mila Domnului s-a făcut praf”. O lume în egală măsură vulnerată și vulnerantă – fiindcă atâta distrugere e distrugătoare și pentru cronicarul care-o înregistrează („mă mușc de cap singur”, cum se confesează altundeva). Mirabil, și admirabil, e cum reușește el să nu se lase dezumanizat de toată teroarea asta; ba chiar dimpotrivă, reușește să facă din metabolizarea terorii o formă de individuație. O spune de-a dreptul, mult mai contras & plastic decât mine: „spaima te face om”. Poemele lui Gabriel Daliș sunt documentele acestei individuații prin teroare. Bizare & răvășitoare.

                                                                                          Radu Vancu


Gabriel Daliș scrie aici o poezie concentrată, tăioasă și cît mai obiectivată liric, astfel încît tragedia să nu fie ecranată de limbaj. Jocurile de cuvinte, rimele iscusite și ritmul săltăreț nu au ce căuta în texte, de vîrf, ce-ți „picură în ochi motorină fierbinte”.

                                                                                         Daniel Cristea-Enache

3 comentarii:

Catalina George spunea...

Sounds scary!
Lăsând gluma la o parte, Gabi, și impresia că se vorbește despre tine ca despre un poet al apocalipsei în plină desfășurare și niciodată implinite, vreau și eu volumul. Oare se poate comanda pe net sau... există posibilitatea să mi-l aduci tu cumva din România și să ne vedem în Albion (ori prin poștă, transfer eu banii, într-o clipită)?
Vreau să citesc și să am cartea pe hârtie.

Unknown spunea...

Cătălina, ne vom întâlni în Anglia. Mă voi ține de un exemplar al cărții și voi ajunge în Albion. :)

Anonim spunea...

Felicitari si salutari calduroase de la cineva care mereu te-a admirat si care a aflat ca ai trecut pe acasa ....fara sa ne intalnim